Toni’s Blog

Ik omschrijf mezelf graag als Technology Enthousiast.
Ik heb altijd een fascinatie gehad voor computers, mechanica, multimedia, electronica. Het liefste van al combineer ik al die zaken zodat er creaties ontstaan die het leven aangenamer maken.

  • Gratis warm water dankzij de zonnepanelen

    Slim omgaan met energie is helemaal niet moeilijk. Zolang je weet hoe je dat moet doen.

    In deze blog omschrijf ik een zeer eenvoudige manier om van start te gaan met het slimmer omgaan met je elektrische energie. En dan vooral als je zonnepanelen hebt én liefst nog een digitale meter. Dan is het nog eenvoudiger dan je zou denken.

    Ik ga er nu wel van uit dat je sanitair warm water via een elektrische boiler opwekt. Die laat zich namelijk heel eenvoudig aansturen via een slimme stekker zodat je zelf geen elektricien moet zijn of moet laten langskomen.

    De digitale meter uitlezen

    Als we de digitale meter willen uitlezen, dan bestaan er zeer veel mogelijkheden op de markt. Gaande van halve doe-het-zelf oplossingen tot zeer uitgebreide installaties.

    Ikzelf verkies de Wi-Fi P1 meter (https://www.homewizard.com/nl-be/shop/wi-fi-p1-meter/) van de Nederlandse firma Howewizard. Dit is een prima apparaatje voor zeer weinig geld.

    Het voordeel van deze P1 meter is dat je die eenvoudig in je digitale meter steekt, met je Wi-Fi verbind en klaar.

    Of toch bijna: je moet wel eerst de P1 poort open zetten. Dat doe je via de website van Fluvius (https://mijn.fluvius.be/poortbeheer/). Dat open zetten kan even duren, dus geduld is hier wel aan de orde.

    Het voordeel van de moderne digitale meter is dat die via de P1 poort ook stroom levert aan de Wi-Fi P1 meter. Je hebt geen extra USB voeding nodig voor de P1 meter.

    Van zodra je via de app van Homewizard je P1 meter hebt geconfigureerd kan je die al beginnen uitlezen. Je hebt dus direct zicht op je elektriceitsverbruik. Heb je ook een gas aansluiting? Dan zal je ook je gasverbruik zien.

    Je overschot zonnestroom gebruiken

    Met je P1 meter actief zie je dus netjes wanneer je overschot aan zonnestroom hebt. En die vloeit naar het net alwaar je er een bescheiden vergoeding voor krijgt.

    Het ideale is dat de je overschot zelf verbruikt, al is dat niet altijd evident. Tijdens de dag als de zon het hardst schijnt ben je misschien niet thuis. En ’s avonds is het donker en wil je wel een douche nemen of een bad. Of de afwas doen.

    Als we de opwekking van warm water nu eens automatisch koppelen aan de overschot zonnestroom. Zodat de boiler opwarmt als er veel overschot is. En ’s avonds en ’s nachts kunnen we die uit laten staan zodat hij geen dure stroom verbruikt.

    Zal je dan ’s morgens nog warm water hebben? Dat hangt af van je boiler. Een goedkope boiler zal niet zo goed geïsoleerd zijn, dus die zal flink afkoelen. Een duurdere boiler is waarschijnlijk beter geïsoleerd en zal zijn warmte maar heel traag verliezen.
    Door een betere isolatie zal de boiler ook minder stoom nodig hebben om helemaal op te waren. Dus investeren in een degelijke boiler brengt zeker op!

    Maar wat dan als de zon niet schijnt? Dan zal je de boiler wel moeten opwarmen met stroom die je afneemt van het net. Maar ook dat valt te automatiseren.

    Meten en schakelen

    Het praktische stuk voor deze opzet is eveneens vrij eenvoudig. Als je een P1 meter wil kopen, dan koop je er best een Energy Socket bij (https://www.homewizard.com/nl-be/shop/p1-socket-set/). Zo kan je via de cloud service van Homewizard je boiler naar hartelust meten en schakelen.

    In de Homewizard Energy app kan je, mits het afsluiten van een Energy+ abonnement, enkele EnergySaver acties definieren.

    De eerste taak die je maakt is op basis van de zonnestroom. Schakel de slimme stekker aan zodra er voldoende extra stroom is. Hoeveel stroom je nodig hebt kan je zien als je de stekker enkele dagen hebt laat meten. Zo heeft bv onze boiler 1800W nodig, dus schakelen wij de boiler pas in als er 1800W zonnestroom over is.

    Een tweede taak die je maakt is er een op basis van de tijd zodat je steeds warm water hebt wanneer je het echt nodig hebt. Schakel de boiler enkele uren op voorhand in, bv om 17h00 als je om 19h00 warm water wil. En zet de boiler weer uit om 19h00 zodat die niet begint bij te warmen als je water verbruikt. Want dat is een verloren kost.

    Beide taken zullen er voor zorgen dat je warm water hebt. De eerste zorgt ervoor dat de boiler opwarmt als de zon schijnt, de tweede voor als de zon niet genoeg heeft geschenen. Dat de boiler ’s avonds wordt ingeschakeld als de zon goed zijn best heeft gedaan is niet erg: je boiler weet zelf wanneer hij warm genoeg is en zal dus niet veel of zelfs geen stroom verbuiken omdat hij warm genoeg is.

    Nog meer hulp nodig?

    Heb je niet voldoende aan bovenstaande uitleg? Dan kan meer uitleg krijgen via https://helemaalnietmoeilijk.be/ alwaar je het basis pakket kan aankopen.

    Daarin zitten een heleboel videos met uitleg over het opzetten van bv deze setup, maar ook veel meer.